مجازی سازی دسکتاپ فناوری است که به شما اجازه میدهد به کاربران خود فارغ از پلتفرم و دستگاهی که در اختیار دارد، دسکتاپ مجازی بدهید. بدین معنی که کاربر میتواند برروی دستگاه خود سیستمعامل ویندوز، لینوکس یا حتی اندروید داشته باشد به دسکتاپ سازمانیِ خود دسترسی داشته باشد. در مجازی سازی دسکتاپ کاربر میتواند در محل کار یا بیرون از محل کار خود به نرمافزارها و فایلهای سازمانی دسترسی داشته باشد. در واقع در مجازی سازی دسکتاپ، سیستمهای کامپیوتری کاربران به عنوان واسط عمل کرده و سیستمعامل سازمانی به همراه نرمافزارهای نصب شده، بر روی سرورها اجرا میشوند و کاربران بصورت ریموت به آن دسترسی دارند. یکی از محصولاتی که چنین امکانی را در اختیار شما قرار میدهد سرویس Vmware VDI میباشد.
مزایای مجازی سازی دسکتاپ (VDI) چیست؟
مدیریت متمرکز
در مجازی سازی دسکتاپ (VDI) تمامی کاربران، سیستمعاملها و سرویسها کاملا بصورت متمرکز مدیریت گردیده و دیگر نیازی به کنترل و نظارت تک به تک بر روی سیستمعاملها نمیباشد. در این تکنولوژی امکان نصب نرمافزار برای کل کاربران بدون نیاز به نصب بر روی تک تک کلاینتها وجود دارد. با توجه به مدیریت متمرکز در VDI در صورت نیاز به ارتقا سختافزاری، نرمافزاری و حتی سیستمعامل کلاینتها، براحتی میتوان برای کل کاربران در حداقل زمان و با کمترین هزینه اعمال نمود. (با یک تنظیم و اعمال آن به کل کاربران یا کاربران مد نظر)
مدیریت بهینه منابع سختافزاری
یکی از مزایای VMware VDI مدیریت بهینه منابع سختافزاری میباشد. در روش سنتی هدر رفت منابع سختافزاری سمت کاربران بسیار زیاد میباشد. به عنوان مثال بر روی سیستم کاربر هارد دیسک 1TB نصب میگردد که در خوشبینانهترین حالت، بیش از 40 درصد منابع استفاده نمیشود. حال آنکه در مجازی سازی دسکتاپ به هر کاربر براساس نیاز، میتوان منابع سختافزاری را بهینه در اختیار کاربر قرار داد و از هدر رفت منابع جلوگیری نمود. علاوه بر آن همواره بحث ارتقاء سختافزاری سیستم کاربران در سازمانها وجود دارد. این ارتقاء علاوه بر هزینهبر بودن، زمانبر نیز میباشد. چرا که با تغییر نسل سیستمهای کامپیوتری، مستلزم تعویض کل سیستم کلاینتی و نصب مجدد سیستمعامل و تمامی سرویسها و نرمافزارها بر روی سیستم جدید میباشیم، موضوعاتی که در VMware VDI براحتی با چند کلیک برطرف میگردد.
ارتقاء امنیت اطلاعات
در VMware VDI، سیستم عامل کلاینت ها بر روی RAM سرورها بصورت موقت (Instant Clone) ایجاد میشود و درصورت آلوده شدن، میتوان گفت دلنگرانی چندانی برای مدیران IT بهمراه ندارد. چرا که با Logoff کاربر، ویندوز پاک شده و به همراه آن نیز ویروس از بین میرود. همچنین با توجه به اینکه تمامی دادهها و اطلاعات سازمانی کاربران بر روی یک File Server جداگانه و ایزوله ذخیره میگردد. عملا سیستمعامل کلاینتها از این FileServer و فایلها جدا میباشند. در نتیجه دیگر نیازی به نصب آنتیویروس بر روی تمام کلاینتها نمیباشد. تنها کافیست بر روی File Server آنتیویروس مطمئن نصب گردد. علاوه بر آن همواره احتمال باز بودن USBها به هر دلیل در سیستم کلاینت وجود دارد. که میتواند از عوامل انتقال و انتشار ویروس در شبکه باشد که در مجازی سازی دسکتاپ سیستم کلاینت از سختافزار آن جدا میباشد و این انتقال و انتشار ممکن نیست.
مدیریت پهنای باند
مدیریت پهنای باند در شبکههای سنتی از چالشهای مستمر مدیران IT میباشد که مدیریت و کنترل آن نیازمند سختافزارهای گرانقیمت شبکه مانند روتر و سوئیچهای Cisco و دانش و مهارت بالا میباشد، علاوه بر آن در برخی از نرمافزارها مانند نرمافزارهای حسابداری، تبادل اطلاعات و ترافیک سنگینی مابین سرور و سیستم کاربر وجود دارد. این حجم از ترافیک بر روی شبکه تاثیر نامطلوبی دارد. ولی در VMware VDI علاوه بر کاهش هزینههای سختافزاری میتوان ترافیک شبکه و جریان داده مابین سرورها و کلاینتها را مدیریت نمود، چرا که در VMware VDI تمامی سیستمعاملهای سازمانی کاربران و سرویسهای سازمانی بر روی سرورها نصب میباشد و ترافیک شبکه و جریان داده مابین سرورها و سوئیچ TOR اتفاق افتاده و کاربران تنها تصویری از سیستمعاملها، سرویسها و نرمافزارها را دارند در نتیجه این جریان داده در کل شبکه پخش نمیشود.
Scalable بودن
با توسعه زیرساخت سازمانی یا ارتقاء نرمافزارها، نیاز به افزایش تعداد سیستم کلاینتی یا ارتقاء منابع سختافزاری کلاینتها همواره در سازمان مطرح میباشد این افزایش و ارتقاء هزینه مالی بسیاری را بر دوش سازمان و هزینه زمانی هنگفتی را بر کارشناسان IT تحمیل میکند. حال آنکه در VMware VDI، سیستمعامل سازمانی از سختافزار کلاینتیِ کاربر جدا میباشد. این جدا بودن، موجب Scalable بودن زیرساخت فیزیکی شبکه و منابع سختافزاری کلاینتها میشود، چرا که کافیست برای کاربران با حداقل هزینه ZiroClient یا ThenClient تهیه نمود و تنها با افزایش یا ارتقاء منابع Instant Cloneها پاسخگوی نیازهای جدید سازمان و کاربران بود (تنها در عرض چند دقیقه!!!). از طرفی کاربران از هر جائی و با هر وسیلهای مانند موبایل، تبلت میتوانند به سیستم سازمانی خود دسترسی داشته باشند که یکی دیگر از مصادیق Scalable بودن میباشد.
امکان ضبط فعالیت کاربران
یکی از چالشهای حال حاضر مدیران انفورماتیک، عدم شناسائی فعالیتهای مخرب سهوی یا عمدی کاربران میباشد، بدلیل اینکه زیرساخت شبکه موجود امکان ضبط و رکورد فعالیت کاربران و دسکتاپ آنها را نمیدهد. ولی در مجازی سازی دسکتاپ از آنجائیکه تمامی ویندوزهای سازمانی کاربران در سمت سرور میباشد لذا براحتی از ابزارهای VWmare میتوان استفاده نموده و فعالیتهای کاربران و دسکتاپ آنها را ضبط و نگهداری نمود.
ما با تحلیل تخصصی شرایط سازمان شما،
مطمئنترین راهکار را برای مجازی سازی دسکتاپ را به شما پیشنهاد میدهیم.
جهت مشاهده دورههای تخصصی میتوانید به آکادمی نسام مراجعه نمائید.